Hoe ontstaat een magnesiumtekort

Magnesium, eigenlijk best wel een zeer belangrijk mineraal. Een tekort kan leiden tot klachten waar je misschien eerst de vinger niet op kunt leggen. We denken dan ook niet snel aan een vitamine/mineralen tekort. Toch kun je van een tekort behoorlijk last hebben. Wij maken dit mineraal niet zelf aan dus je moet het halen uit je voeding. Waar kun je nu een tekort aan herkennen en hoe kun je dit aanvullen. Ik leg het uit in dit blog.

Wat doet magnesium voor je

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal voor je lichaam. Het helpt je je spieren soepel en sterk te houden maar speelt ook een rol bij het behoud van sterke botten en de overdracht van prikkels naar zenuwen, hersenen en de spieren en helpt bij vermoeidheid. Magnesium komt voor in bijna alle cellen van ons lichaam. Best lastig dus dat wij het mineraal zelf niet aanmaken en dus er echt zelf voor moeten zorgen dat we het voldoende binnen krijgen.

Hoeveel heb je nodig

De Gezondheidsraad raadt volwassen mannen dagelijks tussen de 300 en 350mg (ADH) magnesium aan. Voor vrouwen is dit iets minder namelijk tussen de 250 en 350 mg. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben een iets hogere dosis nodig. De meeste magnesium haal je uit groene bladgroenten, melk, graan, noten en vlees. Overige voeding heeft over het algemeen ook wel een kleine percentage maar dit is niet voldoende als basis.

Symptomen magnesiumtekort of teveel

Een tekort aan magnesium is te herkennen aan diverse symptomen. De meest voorkomende zijn:
* Spierkrampen
* Hoofdpijn of migraine
* Lusteloosheid
* Zenuwachtig of onrustig gevoel
* Prikkelbaarheid
* Koude voeten of handen

Natuurlijk kun je ook een overschot hebben. Dit komt echter niet heel veel voor. Eigenlijk gebeurt dit alleen bij een onverantwoord gebruik van de inname van voedingssupplementen met magnesium erin. Een overschot kun je merken aan darmklachten zoals diarree. Op alle supplementen staat precies hoeveel je mag innemen dus het is altijd belangrijk deze richtlijnen te volgen.

De oorzaken van magnesiumtekort

Omdat je magnesium via voeding binnenkrijgt is het tekort een resultaat van te vaak ongezond eten. Denk hierbij aan veel geraffineerde producten. Dit komt omdat veel vezels dan verwijderd zijn. Het verschil is bijvoorbeeld zilvervliesrijst t.o.v. witte rijst. Maar ook veel witbrood en witte suiker zijn producten met nagenoeg geen magnesium erin.
We kunnen ook in sommige situaties meer dan normaal verbruiken. Dit gebeurt vooral in stressvolle situaties en wanneer je zwaar lichamelijk werk moet doen. De magnesiuminname mag in deze gevallen wat omhoog geschroefd worden d.m.v. een supplement. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij goede drogisterijen of je gaat online magnesium kopen bij Flinndal.nl

 

Een gedachte over “Hoe ontstaat een magnesiumtekort

  1. Heey Juuls!

    Fijn artikel, ik heb er zeker wat uit opgestoken. Ik herken mezelf wel sterk in de symptomen, en heb via een bloedonderzoek ontdekt dat ik een magnesiumtekort heb, helaas. Daarom ben ik dus op zoek naar een magnesiumsupplement! Heb jij toevallig ook een suggestie voor welke merken goed zijn hiervoor? Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi) omdat de reviews goed zijn en een vriendin van me heeft hem ook aangeraden, maar ik zou toch nog graag een mening van derden horen! Wat denk jij?

    Ik kijk uit naar je antwoord,
    Pauline

Laat een reactie achter