Duurzaam leven, waar begin je?

Duurzaamheid, je hoort het steeds vaker. Het is belangrijk om met z’n allen een beetje duurzaam te leven. Maar hoe doe je dat? Waar begin je?

No worries! In dit artikel deel ik tien leuke tips met je hoe je start met een duurzame levensstijl. Met deze tips kun je vandaag al starten. Door kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse gewoonten maak je al een grote impact.

Duurzaam leven kan beginnen met de volgende tips!

  1. Ga voedselverspilling tegen

Wist je dat in Nederland jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel wordt verspild. Dat is een file aan vrachtwagens gevuld met eten van Utrecht naar Barcelona! (Bron: https://samentegenvoedselverspilling.nl/voedselverspilling-feiten-en-cijfers/)Hier valt veel te winnen. Winkel bewust en plan je maaltijden. Door met een lijstje te winkelen koop je alleen wat je nodig hebt. Eet je restjes op (kliekjesdag!) en composteer je groente- en fruitafval. Het verminderen van voedselverspilling helpt niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Een win-win situatie!

  1. Ga zuinig om met water

Bespaar water door korter te douchen. Of zet een regenton in de tuin, dat water gebruik je voor planten in de tuin. Repareer ook altijd lekkende kranen, niet alleen is zo’n druppende kraan vervelend, hierdoor verspil je ook water!

  1. Duurzame mode

Vintage is helemaal hip! En erg duurzaam. Heb je nieuwe kleding nodig kijk dan eens verder dan de winkelstraat in de stad. Kies voor een duurzamere optie door kleding tweedehands te kopen, te huren of koop bij duurzame merken die zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productie. Door bewust te winkelen verminder je de negatieve impact van de mode-industrie. Goed bezig!

  1. Tweedehands

In het verlengde van de vorige tip, ook voor de inrichting van je huis is tweedehands een goede optie! De kringloopwinkel en marktplaats zijn je grootste vrienden. Je kunt daar zulke leuke pareltjes vinden. Een uniek meubelstuk voor in huis geeft dubbel winst: je voorkomt dat een stuk op de afvalberg belandt én er hoeft minder nieuw geproduceerd te worden.

  1. Duurzaam onderweg

Stap vaker op de fiets, gebruik het openbaar vervoer of carpool met anderen om je dagelijkse woon-werkverkeer duurzamer te maken. Door minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, verminder je de CO2-uitstoot en help je de luchtkwaliteit te verbeteren.

  1. Afvalvrije badkamer

Maak je badkamer afvalvrij door te investeren in herbruikbare alternatieven. Vervang je plastic tandenborstel door een bamboe variant, gebruik zeep en shampoo in vaste vorm in plaats van plastic flessen en kies voor herbruikbare wattenschijfjes in plaats van wegwerp. Zo voorkom je met een aantal eenvoudige swabs een boel afval! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je steeds meer wegwerpproducten vervangen door een herbruikbare variant.

  1. Groene vingers

Begin je eigen moestuin of kruidentuintje. Dat hoeft niet meteen groot. Met een paar potten kun je al beginnen! Het kweken van je eigen groente en fruit is niet alleen erg leuk (trust me, er gaat niets boven je eigen gekweekte tomaten), het is ook nog eens duurzaam. Je vermindert CO2-uitstoot én vermindert het gebruik van chemicaliën.

  1. Ruilfeestjes

Altijd reden voor een feestje! Organiseer een ruilfeestje met vrienden, familie of collega’s. Nodig mensen uit om kleding, boeken, keukengerei of andere spullen die ze niet meer gebruiken te ruilen. Op deze manier geef je spullen een nieuw leven, belandt er minder op de stortplaats en hoef je minder nieuw te kopen.

  1. Energie besparen

Hier ben je misschien al wel mee bezig geweest afgelopen tijd, de energieprijs was zo hoog. Niet alleen om de kosten is energie besparen een goed idee, het is ook duurzamer. Verminder je energieverbruik door niet onnodig te verwarmen, het licht uit te doen of te investeren in energiebesparende gadgets: LED-verlichting, slimme thermostaat, energiezuinige apparaten of zelfs zonnepanelen.

  1. Leef bewust

Leef bewust klinkt misschien een beetje zwaar, maar duurzaam leven is voor een deel ook je mindset. Denk na over de gewoontes die hebt en de aankopen die je doet. Door hierbij stil te staan maak je waarschijnlijk al duurzamere keuzes. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, doe het licht achter je uit en de deur dicht als je een ruimte verlaat. Bedenk tijdens het winkelen, heb ik dit echt nodig of laat ik me verleiden door een impuls. Is 2+1 gratis op de komkommer een goede aanbieding, of heb ik er maar 1 nodig en bederft de rest in de koelkast. Al deze kleine acties en kleine keuzes maken samen veel impact!

Dit waren mijn tips om te starten met een duurzame levensstijl. Ik hoop natuurlijk dat je hier wat aan hebt en deze tips gaat toepassen. Laat het vooral weten in de reacties, mocht je al duurzaam leven laat dan vooral ook weten wat jij doet! Zo inspireren we elkaar ????

Dit gastblog is geschreven door Hilde Jelsma, een enthousiaste voorstander van duurzaamheid en oprichtster van GreenMansion. GreenMansion is de webwinkel met duurzame alternatieven voor wegwerpproducten.

Laat een reactie achter