Blind leren typen met het programma Typeolympics

Blind typen, zij die het kennen hebben er een leven lang baat bij. Zij die nog met 2 vingertjes typen weten niet wat ze missen. Dit is tenminste mijn mening. Ik kan al blind typen vanaf mijn 12e. In het 1e jaar van mijn middelbare school kreeg ik het vak Machineschrijven. De typemachines stonden nog op de planken maar gelukkig waren er precies in mijn jaar computers op school geïntroduceerd. Klassiek met een plankje boven mijn toetsenbord en een lesboek op een muziekstandaard naast het beeldscherm ging ik los en haalde in  no-time mijn typediploma. Ik heb altijd tegen mijn kids gezegd dat ze dit, voordat ze naar het middelbaar onderwijs gaan, eigenlijk ook moeten halen.
Nu kwam ik in contact met het online programma Typeolympics. Een typecursus voor kinderen. Ik greep de kans en zette mijn 11 jarige dochter achter de computer.

Opzet cursus

De cursus begint met het ontdekken van het toetsenbord. In totaal zijn er 180 lessen (incl. examen) en in het begin leer je steeds 2 letters in 1 les. Hierna volgen basis teksten en de tekens. Het leren van de positie van de letters ging prima. Je krijgt een kleine instructie met welke vinger je welke letter moet intoetsen en daarna maak je je les. Mijn dochter vond sommige lessen wel lastig lastig omdat je daar bijv. met de ene wijsvinger de J ingedrukt moest houden tijdens de hele les en automatisch liet ze die soms los waardoor ze een foute aanslag had.
Wanneer je de les afgerond hebt zijn er 4 uitslagen: gezakt of een bronzen, zilveren of gouden medaille. Deze medailles worden opgespaard en in een klassement kun je je ranking zien en je vergelijken met andere kinderen. Ook vallen er bekers te winnen wanneer je bijv. een bepaald aantal lessen gemaakt hebt.

Moeilijkheidsgraad

De cursus is prima te doen maar we liepen wel tegen een paar dingen aan. Het is heel lastig om niet naar het toetsenbord te kijken voor de kids. Ten eerste doe je het snel automatisch als je iets niet weet en wanneer je een les niet gehaald hebt denk je ook ik kijk wel even. Dan mis ik het ouderwetse van het plankje waar je niet onderdoor kon kijken.
Op een gegeven moment vond ik ook de teksten wel heel moeilijk worden. Mijn dochter is niet een fantastische lezer en ze had daadwerkelijk moeite met sommige teksten omdat de woorden gewoon heel moeilijk waren en het geen teksten waren die haar aanspraken. Engelse namen en een verhaal over een wedstrijd golven spreekt een 11 jarige niet echt aan. Persoonlijk had ik hier andere content voor gekozen.
Dit maakte dat het op het einde wel erg lastig werd. Uiteindelijk heb ik haar geholpen zodat ze de cursus wel kon afronden.

Voldeed de cursus aan de verwachtingen?

De cursus is goed opgebouwd, alles komt rustig aan bod en je verhoogt rustig je aantal WPM (woorden per minuut) De lessen voordat je met een nieuwe letter begint zijn duidelijk en leggen uit met welke vinger je wat doet zodat de positie goed is. De teksten op het einde had ik wel anders willen zien, meer interessanter voor de kinderen ook om geboeid te blijven. 180 Lessen in totaal zijn wel heel veel om de aandacht er goed bij te houden en als het, voor mijn dochter dan, te moeilijk qua lezen wordt is de motivatie weg.
Ook is het minder interactief dan ik gedacht had. Je speelt niet echt tegen iemand, iets wat we hadden verwacht. Je kunt je ranking in de gaten houden maar wij vonden dat niet heel spannend en motiverend. Had uiteindelijk ook meer verwacht dat het spelenderwijs zou gaan, dus misschien deels meer in spelvorm nadat je alle letters geleerd hebt maar dat is niet zo.

Conclusie

Het is een goede klassieke typecursus. Het zit prima in elkaar en je kunt hier zeker goed mee leren blind typen mits je heel streng bent en absoluut niet naar je vingers kijkt anders worden de aanslagen geen automatisme. Vonden wij hem interactief en uitdagend? Wel uitdagend maar op een andere manier, voor mijn dochter sommige teksten te lastig. Interactief kon ik de cursus niet noemen. Een beker winnen, een gouden medaille  prima maar het motiveerde haar niet meer om er vol in te duiken.

Uiteindelijk heb ik de examens gedaan om haar te helpen. Op een gegeven moment moet je het gaan afsluiten anders levert het frustratie op en het is heel wat om te doen voor een kind. Kan ze nu blind typen? Ze komt een heel eind maar nee feilloos zeker niet maar laat het duidelijk zijn, dit ligt niet aan de opbouw van de cursus maar puur aan het feit dat het voor haar niet ideaal was!
Oja en deze mama blijkt nog steeds 125 woorden per minuut te typen 😉

9 gedachten over “Blind leren typen met het programma Typeolympics

  1. Wat is dit een leuk programma zeg! Ik heb vroeger op school leren blind typen, met verplichten teksten naast het beeldscherm. Ow, wat was dat saai zeg. Daarom hoop ik dat ze hier gebruik van gaan maken op scholen! Overigens deel ik je mening dat mensen die met twee vingers typen wat missen in hun leven!

    1. ik ook idd. Maar heb er nog dagelijks zoveel profijt van. Vind idd dat iedereen het alsnog verplicht op school moet krijgen.

    1. Dat is apart wij hebben er nooit problemen mee gehad. Misschien eens contact opnemen met de makers. Zou aan een update o.i.d. kunnen liggen.

      1. Jaaaa, dat zou kunnen, ik heb een vrij nieuwe laptop en met andere sites nooit problemen. Maar als het iedere keer vastloopt is het geen aardigheid meer. Misschien wordt er aan gewerkt. In elk geval, bedankt voor uw reactie. Groet, Jose

Laat een reactie achter