Soja producten, je vindt ze tegenwoordig overal. Ideaal wanneer je lactose intolerant bent of gewoon meer wilt variëren in producten en meer plantaardig wil eten. Soja is rijk aan componenten die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het zit boordevol plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten en bevat pectine. Pectine kan slechte cholesterol verlagen. Best een gezonde peulvrucht dus!
Een iets minder gezond stofje
Soja bevat helaas ook isoflavonen, een antioxidant (flavonoïden). Deze isoflavonen zijn van nature aanwezig in veel plantaardige voedingsmiddelen. In principe zijn ze niet ongezond maar bij hoge doseringen zouden ze schadelijk kunnen zijn. Je kunt een hoge dosering binnenkrijgen door bijvoorbeeld voedingssupplementen en het dagelijks eten van soja producten.
Wanneer je hier tijdens de zwangerschap een te hoge dosering van binnenkrijgt kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen.
Hoeveel soja mag je hebben
De Fransen hebben hiernaar een studie gedaan. Zij hanteren een veilige bovengrens van maximaal 1 milligram per kg lichaamsgewicht voor zwangere vrouwen. Maak je nu niet direct zorgen. Deze grens bereik je alleen wanneer je consequent iedere dag soja eet of drinkt. Denk aan bijvoorbeeld zo’n 600 ml sojadrank per dag. Waar je wel om moet denken zijn bepaalde voedingssupplementen. Deze willen ook nog wel eens isoflavonen bevatten.
Sowieso is het altijd verstandig gevarieerd te eten. Een teveel aan soja producten kan ook voor de niet zwangere mens ongezond zijn. Uiteraard is alles waar ’te’ voor staat niet goed voor je.
Een alternatief voor soja
Wil je wel meer soja producten nuttigen kijk dan naar gefermenteerde versies. Iets wat ze in Aziatische landen lange tijd geleden al uitvonden. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat alle toxines en overtollige hormonen verwijderd worden waardoor het beter geschikt is voor consumptie. Helaas zijn de meest gegeten soja producten niet gefermenteerd.
Naast soja zijn er meer plantaardige producten te vinden op een andere basis. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk, kokosyoghurt, Lupeh (vervanger tempeh) of yoghurt van koeienmelk zonder lactose. Deze laatste is perfect wanneer je lactose intolerant bent. Hij is er in de variatie melk en yoghurt.
Varieer, dat is het belangrijkste. Vermijd een overschot aan eenzelfde type product om zo voldoende verschillende vitamines, mineralen en andere stoffen binnen te krijgen. Neem je lichaam en gezondheid altijd serieus en zorg er goed voor. Een gezonde mama is een gezonde baby 🙂