Vind de juiste luier voor de billetjes van je kleintje

Toen de winkels nog open waren kwam mij een moeder tegemoet met 3 mega pakken luiers. Oja dacht ik toen, dat was ook zo. Altijd dat gezeul met die dingen. En dan maar hopen dat je een goede luier hebt die de juiste pasvorm heeft. Want al hoe schattig al die kleine billetjes zijn, geen een heeft hetzelfde model en maat en wat jou kindje perfect kan passen kan die van de buurvrouw 2x in. Altijd lastig dus. En dan nog het leuke fenomeen van leveranciers die het model/materiaal gaan vervangen…arch. Wat is nu een juiste luier voor jou kindje, hoe maak je de juiste keuze zonder 100 pakken te moeten kopen. Ik ging op zoek naar een aantal tips en trics.

Maatbepaling luiers

Het meest lastige is het bepalen van de maat. Niet alle maten lopen helemaal synchroon. Maat 1 kan bij merk A groter zijn dan bij merk B.
De maat van een luier hangt in de basis vast aan het gewicht van het kind. Maten overlappen elkaar altijd iets. Zie bijvoorbeeld dit schema van Pampers. Stel je kindje weegt 6 kg maar is nog vrij jong, gebruik dan bijv. maat 2, maat 3 zal dan nog aan de grote kant zijn.

luiermaten

Absorptievermogen

Er zit wel degelijk verschil in het absorptievermogen van luiers. Sommige luiers hebben een plasindicator. Deze verkleurt wanneer er plas in de luier zit. Handig maar op zich detecteer je snel genoeg of er al geplast is. Vooral voor de nacht is het fijn om een goede luier te hebben die veel absorbeert. Zorg er dan voor dat de luier zeer goed om de billetjes zit en goed aansluit overal. Overdag wordt je kindje wat vaker verschoont maar ’s nachts vaak iets minder vaak. Wanneer de luier wat losjes zit of aan de kleine kant is zal het snel doorlekken.

Losse luier of broekje

Vooral wanneer de kindjes wat bewegelijk worden, rond gaan lopen en beginnen met zindelijk worden zijn broekjes wel echt ideaal. Ze kunnen gemakkelijk aan en uit worden gedaan. Persoonlijk droegen mijn kindjes een broekje toen ze begonnen met zindelijk worden. Ook perfect wanneer je kindje alleen ’s nachts nog niet zindelijk zijn. De meeste kindjes zijn dan al wat groter en reguliere luiers passen dan niet meer goed en ook voelt een broekje wat fijner voor ze. Als ze dan ’s nachts er wel uitmoeten kunnen ze zichzelf beter redden met een broekje. Ze kunnen dan zelf uit bed komen en naar het toilet gaan.

De keuze is reuze

Er is ontzettend veel keus in luiers. De prijs wil absoluut niet altijd de beste kwaliteit en pasvorm aangeven. Het is altijd zeker de moeite waard om verschillende merken uit te proberen. Ook huismerken zijn vaak prima. Zelf gebruik ik ook veel huismerk luiers. Let vooral ook op de aanbiedingen en multi pakken, dan ben je echt een stuk voordeliger uit en heb je meteen een lekkere voorraad! Voor meer leuke tips, vergelijkingen en meer neem ook eens een kijkje op Luiergids.nl

Laat een reactie achter