Toe aan een nieuwe hobby?

Met het koude weer buiten kruip je graag onder een dekentje op de bank. Maar ja, en dan. De hele avond bingen met Netflix, daar ben je ook wel een keer klaar mee. Misschien ben jij wel een echte puzzel fan, een koekjesbakker of doe je mee met het diamond painting trend. Hou je van klussen of ben je een poetswonder wat in haar vrije tijd niets liever doet dan de badkamer soppen.

Mocht je nu hier niks in zien maar wel graag met je handen bezig zijn, denk dan eens aan handwerken. En nee niet het ouderwetse kleedje borduren waar velen van school nog een trauma van hebben, maar ga eens iets anders maken. Het borduren komt nog steeds voorbij maar in modernere versies maar denk ook eens aan haken en breien. Begin eens met een lekkere warme sjaal bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn zo eindeloos! Dus pak al het garen bij elkaar wat je kunt vinden en hop, lets begin!

Breien of haken

Beide zijn geweldige middelen om een uniek item te maken. Heb je snel last van je polsen/armen dan is haken iets vriendelijker voor je gewrichten dan breien maar dat moet je zelf ervaren. Haken gaat over het algemeen ook iets sneller dan breien maar mocht je je willen gaan wagen aan de meest waanzinnige truien met Noors patroon dan zul je echt de breipennen moeten pakken.

Ook met haken heb je veel verschillende steken waar je mooie stukken mee kan maken maar het echte patroonwerk gebeurt toch met de breipennen. Het garen wat je hiervoor gebruikt kan vaak voor beide disciplines gebruikt worden.

Projectjes voor de beginner

Er is niks leukers dan te beginnen met een simpele sjaal. Meters maken, zo lang en breed als je zelf wil. Hier is ontzettend veel garen voor te krijgen voor alle types budget. Ga voor heerlijke dikke wol en pak de grote haaknaald of breipennen er bij. Want ja, als je de handigheid hebt hoef je er echt geen weken mee bezig te zijn.

Hoe leuk ook om op zoek te gaan naar een kleur garen wat past bij de nieuwe winterjas van je koter? Maak een eigen unieke bijpassende set want ja….na de sjaal kun je je wagen aan een mutsje.

Wat dacht je eventueel voor een lekkere deken op de bank. Ja het is even een grote klus maar wel heerlijk om je mee bezig te houden. Hier kun je ook simpele steken voor gebruiken dus moeilijk hoeft het niet te zijn.

Maar wat heb ik nodig dan en hoe moet het?

Gelukkig bestaan er patronen. Wanneer je meer ervaring hebt kun je simpele projecten ook snel zelf verzinnen maar voor het moeilijke patroonwerk gebruik je een patroon. Deze vind je online maar ook in speciaalzaken. Op de patronen staat precies vermeld hoeveel garen je nodig hebt en welke maat haaknaald of breipen. Een iets ingewikkelder patroon kan soms even een uitdaging zijn met de bijzondere afkortingen maar ook dit is simpel allemaal op te zoeken of gewoon te vragen.

Als voorbeeld hier een bol van Phildar. Op de bol staat het aantal meter garen en het formaat pen. Maar wanneer je bij de beschrijving kijkt staat er precies hoeveel je gemiddeld nodig hebt en het type garen. Sommig garen is wat elastisch of bijvoorbeeld van 100% katoen.

Je kunt er o.a. deze informatie op en bij vinden. Dit helpt om een keuze voor bijvoorbeeld phildar garen te maken.

Phildar garen

* voor naalden 5.0mm. De draad is ontzettend zacht, licht en soepel en ideaal voor het breien of haken van zomerse projecten. O.a. voor het breien van een trui, vest of top.

* Per bol 50gr. met ca. 100mtr
* Stekenproef 10x10cm = 17 steken en 26 naalden
* Het garen wordt geadviseerd t/m 30 graden te wassen
* Voor een trui maat 42 heeft u ca. 10 bollen nodig
* Voor een trui maat 3 maanden heeft u ca. 4 bollen nodig

Zo zie je dat je al heel veel informatie hebt. Nu zijn patronen ook erg leuk om te gebruiken. Hier zijn naast online bronnen ook heel veel leuke boeken over te vinden. Zowel voor haken als breien. Zoek bijvoorbeeld eens op Bol.com. Hier vind je heel veel series. De reviews zijn ook gemakkelijk om er even bij te pakken om te kijken hoe de inhoud is.

Dus hop, naar de winkel voor het mooiste garen en ga gewoon beginnen!

Laat een reactie achter