Verzorg je huid extra bij eczeem

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van eczeem. Daar stond ik wel even van te kijken, vooral omdat ik eigenlijk nooit iemand ben tegen gekomen met deze nare huidziekte. Zelf heb ik mijn hele leven al te maken met eczeem. De zoektocht naar een natuurlijke behandeling is er één die me verder bracht dan ik in eerste instantie dacht.

Aangezien ik al mijn hele leven te maken heb met eczeem, heb ik behoorlijk veel ervaring opgedaan met het goed verzorgen van je huid. Ik heb geleerd dat een goede verzorging veel leed kan verzachten en zelfs kan voorkomen. Op mijn website blog ik over alles wat te maken heeft met allergieën, huidproblemen en voeding. Ik deel mijn persoonlijke verhalen met je en geef je tips die bij mij heel goed helpen.

In deze blog kun je lezen wat eczeem is, hoe het ontstaat en wat jij kunt doen om de conditie van je huid te verbeteren.

Eczeem, wat is het?

Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen, waardoor je last kan hebben van roodheid, zwelling en jeuk. Eczeem kan bij elke leeftijd voorkomen en is een chronische ziekte. Grofweg bestaan er twee soorten eczeem; namelijk het contacteczeem en Atopisch eczeem. (Ook wel Constitutioneel eczeem genoemd).

Contacteczeem. Als je te maken hebt met contacteczeem, wordt je huid getriggerd door contact met een stof waar jij allergisch op reageert. Je hebt te maken met een allergische reactie en/of een irritatie van de huid. Vaak is er één duidelijke plek zichtbaar op het lichaam. Laat zo snel mogelijk een allergietest uitvoeren door een arts. Je weet dan precies waar jij op reageert en wat je moet zien te vermijden.

Atopisch eczeem. Bij Atopisch (oftewel Constitutioneel )eczeem ontstaat meestal voor het 5de levensjaar. De oorzaak van deze eczeem is vaak niet bekend. Wel is het zo dat deze vorm samen gaat met meerdere allergieën, en astma. Het eczeem kan over het gehele lichaam zitten.

Als jij te maken hebt met eczeem, zul je merken dat je vetsamenstelling in je huid anders is. Een eczeemhuid is droger en hydrateren is extreem belangrijk. Een droge huid jeukt, en hierdoor kun je (weer) gaan krabben. Probeer dit echt te voorkomen door te smeren met een goede lotion en/of creme. Ideaal zijn verzorgingsproducten die speciaal geschikt voor de eczeem- en psoriasishuid. Deze zijn iets vetter en hierdoor heerlijk in gebruik. Op mijn website kun je in diverse blogs lezen welke lotions en crèmes ik zelf gebruik. Deze zijn namelijk geschikt voor mensen met psoriasis en eczeem.

Oorzaken eczeem

Er bestaan veel verschillende meningen. Toch zijn wetenschappers het eens over één ding eens: Eczeem ontstaat door een overactief immuunsysteem. Je afweersysteem valt je eigen lichaamscellen aan. In dit geval je huid. Buiten dat feit, heb je te maken met een verminderde barrièrefunctie bij eczeem. (Het vermogen om vocht vast te houden in je huid).

Dit maakt je huid gevoeliger voor gifstoffen, slechte bacteriën en allergenen. Je huid kan zich hierdoor niet verdedigen tegen deze schadelijke stoffen. Gifstoffen lekken via een verminderde huid barrière naar binnen en activeren je immuunsysteem.

Bij de meeste mensen ontstaat of verergert eczeem bij de volgende factoren:

  • Stress of uitputting (bron 1*)

Je kunt geen eczeem krijgen door stress, maar het verergert wel bestaande huidproblemen. Stress aanpakken door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen kan een goed idee zijn. Op mijn site kun je enkele ontspanningsoefeningen vinden.

  • Bepaalde voeding (bron 2*)

Bepaalde voeding kan jouw immuunsysteem triggeren waardoor er eczeem ontstaat. Weet je dat er voedingsmiddelen zijn die erom bekend staat de klachten te verergeren? Tarwe (Gluten), Eieren, Varkensvlees, Pinda’s, Soja en zuivelproducten.

Het weglaten van bovenstaande voedingsmiddelen heeft mij enorm goed geholpen met mijn huid. Ik heb een kookboekje geschreven, waar ik bovenstaande voedingsmiddelen niet gebruik. Het is een glutenvrij, zuivelvrij en eivrij kookboek. Meer info is te vinden op mijn website.

  • Lucht- milieuvervuiling (bron 3*)

Helaas is het zo dat milieuvervuiling echt bij kan dragen aan eczeem. Denk aan: uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en andere vormen van vervuiling van buitenaf. Er zijn onderzoeken waarbij de relatie wordt tussen luchtvervuiling en eczeem.

Verbeter de conditie van je huid

Je kunt kijken of je allergisch bent en reageert op bepaalde voeding. Het is een heel handig idee om jezelf te laten testen op allergieën. Een andere veelkomende manier is om gebruik te maken van een tijdelijk eliminatie dieet. Hierbij laat je voedingsmiddelen weg die je immuunsysteem kunnen prikkelen. Ik heb een kookboekje geschreven, die je kunt gebruiken als eliminatie dieet. Er staan recepten in die allemaal vrij zijn van: Tarwe (gluten), eieren, zuivel, soja en noten. Lees meer hierover op mijn site of klik op deze link.

Tips voor een gevoelige eczeemhuid

  • Gebruik lauw water als je je handen wast
  • Draag huishuidhandschoenen bij het schoonmaken
  • Probeer niet te lang en te heet te douchen, hoe verleidelijk ook
  • Gebruik douche-olie in plaats van zeep.
  • Hydrateer je huid met een vettige lotion of crème
  • Bescherm je huid tegen de zon.
  • Probeer genoeg te relaxen

Hopelijk ga je aan de slag met mijn tips. Ik zie je graag op mijn website. Liefs, Sanne ♥

Bronnen:

1*: (Suárez AL, Feramisco JD et al, 1992)

2*: (Bishop JM, Hill DJ, 1990 en Dias A, Santos A, 2009)

3*: (Lee YL, Su HJ et al, 2008)

Deze blog is ontstaan in samenwerking met Sanne van Autoimmuun.

Laat een reactie achter