Hooikoorts, de alternatieve aanpak

Hooikoorts, iets wat je dagelijkse leven behoorlijk kan belemmeren wanneer je hier heftig last van hebt. Het schijnt dat 1 op de 8 mensen in Europa last heeft van hooikoortsklachten. Vroeger heb ik hier zelf een paar jaar last van gehad. Heel raar begon het ineens in de zomer tegelijk met mijn zusje die daarvoor ook nooit ergens last van had. Gelukkig bleef het bij mij met jeukende ogen en een verstopte neus en heb ik er maar een paar jaar last van gehad. Mijn zusje had minder mazzel en heeft er nog steeds behoorlijk last van.

Hooikoorts, waar ben je nu allergisch voor

Bij hooikoorts reageert je imuunsysteem op het inademen van stuifmeel zoals graspollen. Klachten die kunnen optreden zijn een loopneus of juist verstopte neus, niezen, jeukende en opgezwollen ogen. Sommige mensen zijn echt specifiek allergisch voor 1 bepaalde pol waar anderen last hebben van echt heel veel verschillende soorten. Zodra de eerste boosdoeners gaan bloeien start het pollenseizoen.

De eerste bomen zoals de els en de eik beginnen normaliter in januari of februari te bloeien maar met de milde winters gebeurt het ook vaak dat ze in november/december al van start gaan. Graspollen kunnen je lastig vallen van mei tot wel september en zo kun je dus bijna het hele jaar door last hebben van hooikoorts als je hier gevoelig voor bent.

Medicijnen en de alternatieven

Nu kun je natuurlijk heel goed voor medicijnen gaan. In de drogisterijen vind je receptenvrije antihistamine tabletten die voor de meeste mensen afdoende zijn. Ook kun je soms tabletten op recept krijgen. Een zwaardere dosis is helaas soms nodig.

Nu kun je ook al heel veel doen met alternatieve middelen.
BijpollenBijpollen zijn een belangrijke leverancier van anti-oxidanten. Bijen verzamelen stuifmeel die wordt verwerkt door de werksters in de korf. Deze voegen enzymen toe waardoor de eigenschappen van de pollen veranderen. Het slikken van deze tabletten  kan helpen qua weerstand tegen de pollen. Zelf heb soms nog lichte klachten in het voorjaar dus ik begin vanaf januar met het slikken hiervan waardoor de klachten echt minimaal zijn.

Rhino Horn neusspoeling: Met dit apparaatje kun je je neusholtes spoelen met zout water. Het verwijdert alle rommel die je in je neusslijmvliezen verzameld hebt en kan ervoor zorgen dat je weer vrijer kunt ademen. De Rhino Horn is verkrijgbaar in 2 maten. Voor kinderen en volwassenen. Ook handig bij reguliere verkoudheid natuurlijk. Verwijdert taai slijm en bacteriën.

Vaseline in neusgaten: Smeer wat vaseline in je neusgaten om de pollen tegen te houden

A. Vogel Pollinosan oogdruppels en tabletten: De oogdruppels zijn perfect wanneer je last hebt van opgezwollen en jeukende ogen. De tabletten gebruik je om je luchtwegen verlichting te geven en helpen ook bij de andere hooikoortsklachten.

 

 

Een gedachte over “Hooikoorts, de alternatieve aanpak

Geef een reactie