Carnaval, lees alles over het ontstaan en de gewoontes in dit blog

Carnaval. You love it or you hate it. Carnaval kent een lange geschiedenis en is,vooral in het zuiden van Nederland, nog erg populair. Waar komt carnaval vandaan en wat voor soorten carnaval vieren wij in Nederland.

Oorsprong carnaval

Eigenlijk is carnaval van oudsher een eetfestijn wat vooraf gaat aan een vastenperiode. Op de dinsdag voor het vasten werd al het vet in huis opgemaakt omdat dat anders zou gaan bederven. Het vasten was in het Christelijke geloof ter herdenking van de 40 dagen die Jezus in de woestijn vastte volgens het Nieuwe Testament. Hij kwam tot bezinning op de christelijke kernwaarden.
Zelfs de Romeinen vierden eigenlijk al een vorm van carnaval. Ze vierden het feest saturnaliën. Dit had vele overeenkomsten met carnaval zoals veel eten en drinken, een soort Prins carnaval, optochten en vermommingen.

Data carnaval

Carnaval begint traditie getrouw 7 weken voor de 1e paasdag en begint altijd op een zondag. Het feest duurt 3 dagen. Op de datum 11 november om precies 11:11 uur start het carnavals seizoen. In de meeste deelnemende steden worden diverse activiteiten georganiseerd. 11 Is dus een heel belangrijk getal binnen carnaval. Van oudsher wordt het getal 11 voor dwazen en gekken gebruikt.

carnaval - juulsblogt

Soorten carnaval

Altijd gedacht dat carnaval gewoon altijd overal hetzelfde was? Nee dus, in Nederland zijn meerdere carnaval versies. Sommige meer en fanatieker uitgevoerd dan anderen. In Nederland zijn 3 verschillende versies. Er zijn veel overeenkomsten onderling maar ook een paar verschillen.

Bourgondisch carnaval
Deze variant vindt veelal o.a. plaats in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeuws Vlaanderen. De armoede tijdens de Gouden eeuw tot de tweede wereldoorlog kenmerkte deze vorm van carnaval. Eenvoudige kostuums en met een inmiddels iconische blauwe kiel als kenmerk. Het is gebruikelijk om steden tijdens carnaval een andere naam te geven. Denk bijvoorbeeld aan Oeteldonk voor Den Bosch.

Het Rijnlands carnaval
Je vindt dit type terug in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Ontstaan rond de 19e eeuw in het westelijk deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De basis ligt in Keulen. Er zijn veel elementen van het Venetiaanse carnaval te vinden. In Nederland vieren we het wel wat anders dan in Duitsland. Bij ons ligt de nadruk vooral op het volkse en meer informele sfeer. In Duitsland wordt meer met strakke hiërarchie en regels gewerkt.
De kleding kent 3 kenmerkende kleuren, rood, geel en groen. Men haalt vaak kant en klare kostuums uit winkels of maakt deze zelf.

Maastrichts carnaval
Een leuke mengelmoes van de twee bovenstaande versies. Ook heeft het een aantal unieke kenmerken zoals een Bonte Storm optocht en het drie dagen durende straat feest. Men verkleed zich zonder een bepaald motto. Kortom vooral iets wat men leuk vindt zonder regeltjes. De oorsprong vindt plaats in de 19e eeuw waar een herensociëteit de kleinschalig gevierde carnaval overnam en het tot een groter feest maakte.

Waar je dit jaar je carnaval ook mag vieren. Een geweldig feest zal het vast worden. Alaaf!

Laat een reactie achter