Leer alles over de zeehonden in Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen. Wie heeft er niet van gehoord. In de kop van Groningen aan het wad vind je deze zeehondenopvang. Naast dat het natuurlijk de opvang is heeft het ook een educatiecentrum erbij. Een bezoekje stond al lang op mijn wensenlijstje. Ik heb nog niks te klagen want woon in Friesland maar ook voor mij is het nog een uurtje rijden. Het was nu vakantie en de kids staan dan te stuiteren om leuke dingen te doen dus hop, in de auto en op naar Pieterburen.

Niet alleen maar een opvang

Erg belangrijk is het om te weten dat hier niet alleen maar zeehonden opgevangen worden. Er wordt tevens enorm veel onderzoek gedaan naar het gedrag van de zeehond maar denk ook aan de invloed van de natuur. Onderzocht wordt bijvoorbeeld welke virussen de dieren bij zich hebben, wat de invloed van de plastic soep op de dieren is. Naast de vaste medewerkers lopen er ook veel stagiaires rond. Deze komen vanuit de hele wereld en wonen op de campus op het terrein.

Ga achter de schermen

Aangekomen konden we meteen starten met de geboekte rondleiding. Tijdens deze rondleiding ga je echt achter de schermen waar je anders als bezoeker niet kunt komen. Sebastiaan nam ons samen met een kleine groep mee naar de diverse afdelingen.

We begonnen bij de intakeruimte waar alle zeehonden eerst naar toe gaan. De temperatuur en lengte worden daar opgenomen, ze gaan op de weegschaal en worden verder onderzocht.

De zeehonden doorlopen na de intake 3 fases. In fase 1 zitten ze in kleine ruimtes waar ze kunnen aansterken. De verzorgers komen 4x per dag hier langs om de dieren te voederen. Soms zitten ze nog aan vloeibaar voedsel en een andere keer krijgen ze nog geforceerd vis toegediend. Alles om ze te laten aansterken en te laten wennen aan het aanwezige eten. Dit werk gebeurt uiteraard met de uiterste zorg en hygiëne. We hadden het geluk dat we er tijdens een voedertijd waren en dit allemaal live konden zien.

Na een kijkje in de keuken waar het eten bereid wordt gingen we naar fase 2. Hier komen de zeehonden wanneer ze zijn aangesterkt en zelf de aangeboden haring kunnen eten. Het bad is hier wat groter en de zeehonden kunnen zich al beter zelf redden.

Wanneer ze helemaal weer aangesterkt zijn en zich volledig zelf kunnen redden gaan ze naar fase 3. Wanneer ze in dit bad zijn worden ze nog even een tijdje in de gaten gehouden om er zeker van te zijn dat ze klaar zijn om de wijde wereld weer in te gaan.

Plastic soep

Na het bezoek van de zeehondenverblijven eindigden we bij een tentoonstelling. In deze ruimte is allemaal aangespoeld materiaal te vinden van de ramp met het containerschip eerder dit jaar. Vele containers belanden in de zee en zorgden ervoor dat de stranden vol lagen met vooral plastic materiaal. Een aantal vrijwilligers zijn bezig geweest op het stuk Waddenzee in de buurt van Pieterburen en hebben daar puin geruimd. De expositieruimte lag daadwerkelijk stampvol met piepschuim, plastic pompjes, plastic kaarsen en noem maar op. Vergeet ook niet een ontzettende berg schoenen, stoelkussens maar ook bizarre spullen zoals compressors, miniatuur auto’s en noem maar op. Schokkend was vooral het bericht dat dit alles verzameld was in maar 2 uurtjes tijd.

Buitenterrein en expositieruimte binnen

Naast de expositieruimte hebben we even een lekkere lunch gehad in het restaurant waarna de kids op avontuur zijn gegaan. Er is een soort blotevoetenpark/speeltuin aangelegd waar de kids dan ook heerlijk natte voeten hebben gekweekt (tip: neem laarzen mee, hadden wij dus niet 😉 ) Heerlijk even buiten ravotten om alvorens via de gezellige buiten liggende zeehondjes naar binnen te gaan.
Hier is de expositieruimte met weetjes over de zeehonden en een cinema waar je 2 korte filmpjes kunt zien over het vrijlaten van zeehonden en een dag uit het leven van een vrijwilliger.

Was het de trip waard?

Wat denk je? Het was geweldig. Mijn 2 kids van 11 en 8 zijn van begin tot einde geboeid geweest. We zijn 3,5 uur binnen geweest. Mijn zoon heeft ademloos tijdens de rondleiding staan luisteren en zat vol vragen die hij dan ook vol enthousiasme stelde. De rondleiding is absoluut een aanrader en zou ik er echt bijboeken. Hij kost maar €3,50 p.p. extra maar is het dubbel en dwars waard. Je leert ontzettend veel over de dieren en wij vonden het echt geweldig om achter de schermen te kijken.

Behalve de verzorging van de zeehonden zijn ze in dit centrum ook enorm bezig met het behoud van het waddengebied en hopen ze alle bezoekers iets mee te geven over hoe het milieu vervuild wordt en wat je zelf kunt doen. Dit kan natuurlijk al iets heel kleins zijn. Vooral het minderen met plastic is een belangrijk iets.

Rond de kerst gaan we er weer naar toe want dan hopen we pups van de grijze zeehond te mogen zien. Nu waren er alleen gewone zeehonden. Dit voornamelijk omdat het broedseizoen van de gewone zeehond in de zomer is en die van de grijze in de winter.

En ja natuurlijk zijn we meteen donateur geworden. Wanneer ga jij op bezoek?

 

 

Een gedachte over “Leer alles over de zeehonden in Zeehondencentrum Pieterburen

Laat een reactie achter