dag van de arbeid - juulsblogt

Dag van de Arbeid

Op 1 mei vieren we in Nederland, België en Suriname de Dag van de Arbeid. In andere landen kan de datum afwijken. In bijna heel Europa, behalve o.a. Nederland, is het een officiële feestdag. Velen weten eigenlijk niet meer wat ten grondslag ligt aan deze dag. Vooral ook omdat het bij ons geen feestdag is gaat hij geruisloos aan ons voorbij. Toch hangt er een belangrijke geschiedenis aan meteen resultaat waar we tot op de dag van vandaag mee werken.

Geschiedenis

Ten grondslag aan deze dag ligt de 8-urige werkdag. Deze eis werd al kenbaar gemaakt in de 15e en 16e eeuw door Engelse ambachtslieden. Op 1 mei 1890 werd besloten dat die datum een internationale strijddag werd voor de 8-urige werkdag.

Dit idee kwam van de vakbond American Federation of Labour, de AFL. Ze organiseerde grote stakingen in verschillende landen. Alleen in Amerika had het direct effect en kregen timmerlieden de 8 uren.

In andere landen en vakgebieden ging men iets overstag en maakten er een 9-urige werkdag van. Tijdens het congres van de Tweede Internationale (een internationale organisatie voor socialistisch, een politieke partijen en vakbonden) werd besloten om de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.

Er staan drie hoofddoelen op de agenda
* Het streven naar de 8-urige werkdag
* Diverse arbeidsrechten
* Behouden van de vrede

Vieren wij in Nederland de Dag van de Arbeid?

Ook Nederland deed vanaf 1890 mee met demonstraties, al ging het er hier zeer rustig aan toe. Er was destijds maar een kleine menigte op komen dagen die na afloop weer snel uit elkaar ging en vertrok. Een enkel groepje probeerde de kans te grijpen om een dag vrij te krijgen, maar ook die vingen bot en dropen af.

De SDAP (voorloper PVDA) hield nog wel vaak demonstraties op de Dam. Parades met grote groepen aanhangers vanuit het gehele land werden opgetrommeld. De strijd tussen arbeiders en fabriekseigenaren waren in veel landen veel heftiger dan in Nederland. Eigenlijk wel de reden dat het hier nooit tot een feestdag is gekomen. De dag is meer en meer in de vergetelheid gekomen.

Communisten hielden nog lang een jaarlijkse demonstratie op de dam vol, maar ook dat was gebeurd na de jaren 80.

Werk je nu voor de gemeente? Dan kan je nog mazzel hebben want de enige die nog wel vrij zijn zijn een klein aantal ambtenaren.

Laat een reactie achter