Waan je in de prehistorie en ga op ontdekking

Borger, de plek waar je het grootste hunebed van Nederland kunt vinden. Deze imposante verschijning tussen de bomen is een prachtig en bijzonder gezicht. Een perfect klimvoorwerp voor de kids met een magische geschiedenis. Hoe werd hij gebouwd en vooral waarom, de meningen zijn verdeeld. Het Hunebedcentrum naast dit bijzondere bouwwerk leert je meer over de geschiedenis van de hunebedden. Tijdens dit weekend waren er buiten extra activiteiten. Op deze prachtige zonnige dag ging ik met mijn familie het park verkennen.

Levende geschiedenis

Dit weekend waren er extra leuke dingen om te zien en te doen in het park. Het park biedt je een wandeling door 150.000 jaar geschiedenis. Er zijn diverse woningen te zien, objecten die eens opgegraven zijn en veel informatie op borden. Tijdens dit weekend zijn er verschillende mensen te vinden verkleed in bijpassende kleding die je dingen uit de oertijd laten zien. Zo konden de kinderen vuur leren maken met verschillende voorwerpen maar mochten ze ook kaarsen maken en armbandjes vilten. Lekker kliederen met verf, gemaakt van roest op een mega groot doek, was zeker ook een succes. Leuke extra’s rondom het museum wat het actief voor kinderen maakt. Ik had kinderen van 6,7 en 10 jaar mee die het allemaal super leuk vonden om te doen.

    

Het museum

De route naar het museum ligt bezaaid met oude keien. Een aantal hebben bordjes er op met hoe oud ze ongeveer zijn en waar ze vandaan komen. Voor de kids een leuke bezigheid om de oudste steen er tussen uit te zoeken. Binnen vind je het museum wat het gehele jaar door een vaste tentoonstelling heeft. Hier vind je mooie vondsten gevonden bij opgravingen, voorbeeld poppen van de oermensen, plattegronden van de steeds veranderende omgeving en interessante filmpjes. Onder anderen over het hunebed meteen achter het museum. Hoe het ontdekt is, dat er ooit door 1 jongen stiekem voorwerpen opgegraven werden die uiteindelijk de enige bleken te zijn die er ooit gevonden zijn. Een echte schatgraver was hij dus.

Je kunt ook een grotere film bekijken in een bioscoopzaaltje. Deze duurt een paar minuten en neemt je mee vanaf de ijstijd tot nu. Er wordt niet in gesproken. De kinderen vonden het wel interessant, wat mij persoonlijk betreft had hij wel wat sneller gemogen en had er wel wat informatie in gegeven mogen worden.

     

Ervaring

Het is zeker een leuk museum waar de kinderen zich ook prima vermaakt hebben. Educatief maar ook ideaal voor vooral mijn drukke manneke die lekker kon rennen en klauteren. Het buitengebeuren is een leuke kleine wandeling waar je woningen kunt bekijken. De extra activiteiten nu buiten maakten de beleving compleet. Er werd fanatiek geprobeerd vuur te maken, gekliederd met de verf en vol enthousiasme vilten armbandjes en bijenwas kaarsen gemaakt. Zeker een plek om de gehele middag door te brengen met het hele gezin.

 

Laat een reactie achter