Hoeveel babyvoeding heeft je pasgeboren baby nodig

Babyvoeding, een onderwerp wat ik vaak voorbij hoor komen onder jonge ouders. Hoeveel mag/moet mijn kindje eten. Wat is genoeg, kan het ook teveel zijn? Het is erg lastig om dit in het begin in te schatten. Wanneer je borstvoeding geeft kan het kindje het zelf reguleren. Bij flesvoeding is dit natuurlijk weer anders en bepaal je als ouder de hoeveelheid. Maar hoe groot is het maagje nu eigenlijk en met welke hoeveelheid moet je beginnen? Wij geven je in dit blog uitleg over de gemiddelde hoeveelheden. Let wel, onderstaande maatvoeringen zijn richtlijnen en gemiddelden. De meningen zijn er altijd over verdeeld omdat ook voeden naar vraag en aanbod veel gebruikt wordt. In dit artikel gaan we uit van meer een voedingsschema. Je kraamverzorgende helpt je op weg om de juiste hoeveelheden babyvoeding te bepalen.

Borstvoeding en flesvoeding

Bij borstvoeding heeft je baby aardig de regie over de hoeveelheid die hij/zij binnen krijgt. Je kunt dat ook merken omdat je de eerste dagen minder voeding aanmaakt. Een mooi natuurlijk verloop van vraag en aanbod. Het maagje van de baby is nog erg klein en moet wennen aan de voeding. Het zal langzaam groter worden zodat het meer kan drinken.
Bij flesvoeding wordt de voeding vooraf afgemeten. Je zult zien dat deze hoeveelheid elke dag een klein beetje verhoogd wordt.

Hoe vaak heeft het kindje voeding nodig per dag
Het hangt hier af van het gewicht van de baby en van meerdere factoren. Onderstaande maten zijn dan ook een richtlijn.
Wanneer je baby’s geboortegewicht onder de 3 kg is heeft het gemiddeld 7 voedingen per dag nodig. Bij een geboortegewicht tussen de 3 en 4 zit het op 6 voedingen. Zit je baby tussen de 4 en 5 kg dan heeft het 5 voedingen nodig per 24 uur.

Hoeveelheid babyvoeding

Gemiddeld geef je je baby 6 voedingen per dag. Deze voedingen zijn ongeveer 10-20 milliliter per keer. De voeding verhoog je daarna met ongeveer 10 ml per dag zodat, na een week, je baby zijn definitieve hoeveelheid heeft gekregen.

De hoeveelheid hangt af van zijn gewicht. Gemiddeld heeft je baby dagelijks per voeding 150 ml nodig voor ieder kilogram gewicht. Dus weegt je baby 4 kg dan heeft het 600 ml voeding per dag nodig. Dit verdeel je over 6 voedingen waardoor je baby dus 100 ml per voeding krijgt.

Uiteraard hou je altijd de groei van je baby in de gaten. Bovenstaand schema is een richtlijn. Je baby moet goed groeien, zo weet je dat het voldoende voeding binnen krijgt. Uiteraard kunnen er andere facturen meewegen die de frequentie en hoeveelheid voeding bepalen.

Om je een beeld te geven van het formaat van een maagje van een baby even dit schema:
Dag 1 – Formaat van een kers. Inhoud ongeveer 5-10 ml
Dag 3 – Formaat van een walnoot. Inhoud ongeveer 25-30 ml
Dag 5 – Formaat van een kippenei – Inhoud ongeveer 60-80 ml
Dag 10 – Formaat van een kiwi – Inhoud ongeveer 80-120 ml

Het formaat van de maag van je baby gaat dus van een kers naar een kiwi in 10 dagen!

Regeldagen

Ja ook je baby kan nu al op deze jonge leeftijd voor wat lastige dagen zorgen qua voeding. Dit noemen we regeldagen.
De regeldagen zitten meestal rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Op deze dagen kun je merken dat je baby onrustig is en afwijkt van zijn normale drinkpatroon. Meestal wil het vaker drinken. De ontwikkeling van je baby gaat razendsnel op dit moment waardoor zijn behoeftes ook veranderen. Er is een grotere behoefte aan voeding maar vooral ook aan geruststelling.
Neem deze dagen dan ook de tijd voor je baby. Geef hem daadwerkelijk ook wat vaker voeding en laat hem lekker bij je liggen. Ga samen in bad, laat hem liggen op je blote huid. Dit alles zorgt voor een kalme en blije baby. Je zult zien dat er na een dag of 2 een nieuw ritme gevonden is.

Gelukkig zal je de eerste week je kraamverzorgende bij je in de buurt hebben en nog contact hebben met de verloskundige. Deze kunnen je goed op weg helpen met al je overige vragen.
Bovenstaande maten betreffende hoeveelheden babyvoeding zijn richtlijnen.

Lees ook alles over soja producten wanneer je zwanger bent. Is het nu wel zo gezond?

Laat een reactie achter