Gastblog: De vaste lasten stijgen: 5 handige bespaartips voor 2019

In 2019 gaan onze vaste lasten fors omhoog. Dat heeft de vergelijkingswebsite Pricewise uitgerekend. Een huishouden met 3 personen is volgend jaar liefst €700 duurder uit. Woon je alleen? Dan moet je rekening houden met een stijging van €450 in de vaste lasten. Hoe dat komt, en wat je kunt doen om geld te besparen lees je in deze blog.

Wat wordt volgend jaar duurder?

Vooral energie zal volgend jaar flink hoger uitvallen. Door verhoogde tarieven en belastingen gaat een gemiddelde energierekening volgend jaar met €30 p/maand omhoog. Ook de tarieven van de zorgverzekering, energierekening, woon- en autoverzekeringen, internet en TV gaan volgend jaar omhoog. In de afbeelding hieronder zie je wat je volgend jaar extra kwijt bent.

Wat kan ik doen om geld te besparen?

In 2019 gaan de vaste lasten dus fors omhoog. Het is dus verstandig om eens kritisch naar jouw geldzaken te kijken voor het komende jaar. Hieronder vind je 5 bruikbare tips die je helpen om snel eenvoudig geld te besparen.

1. Vergelijk prijzen en stap over
De tarieven van jouw verzekeringen, energiecontract en internetabonnement gaan volgend jaar stijgen. Overstappen kan je al snel tientallen euro’s besparen. Ga hier direct mee aan de slag, want voor je het weet zit je weer vast aan een nieuw en duur contract. Het vergelijken van (zorg)verzekeringen, energietarieven en internetpakketten gaat tegenwoordig heel eenvoudig online. De overstap wordt in veel gevallen helemaal uit handen genomen. Je hebt dus nergens omkijken naar!

2. Kijk kritisch naar je abonnementen

We leven in een abonnementen cultuur. Netflix, de krant, de loterij, de kosten kunnen flink oplopen. Kijk eens kritisch naar je bankafschrijvingen. Noteer welke zaken je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt en schrap zoveel mogelijk abonnementen.

3. Schulden afbetalen

Het is heel simpel: geld lenen kost geld. Heb jij een hypotheek of andere openstaande schulden? Gebruik het geld dat je hebt om je schulden af te lossen. Zo kan je het geld ook niet aan onnodige andere dingen uitgeven, en gaan je maandlasten meteen omlaag.

4. Maak een huishoudboekje

Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Dit geeft een goed beeld van wat er binnenkomt en hoeveel er uit gaat, en zo zie je snel waar je op kunt besparen. Maak een maandelijkse begroting, en bepaal hoeveel geld je per maand opzij wilt zetten. Tip: Zie ook het Nibud Bespaarplan.

5. Vergeet niet je belastingaangifte

Je belastingaangifte doen is vaak niet leuk, en kost wat tijd. Maar het loont vaak wel. Vaak is het namelijk mogelijk om geld terug te krijgen van de belastingdienst. Bijvoorbeeld wanneer jouw werkgever te veel loonheffing heeft ingehouden op je salaris. Vergeet ook niet toeslagen als de huur- en zorgtoeslag aan te vragen als je hier recht op hebt!

 

Laat een reactie achter