Een bijzondere overnachting in Metslawier bij Binneninn

Genieten met je gezinnetje op een bijzondere plek. Ik hou er erg van om met mijn kindjes er op uit te gaan. Leuke daguitjes, minivakanties en wat we allemaal nog meer kunnen bedenken. Ergens overnachten lukt niet altijd omdat we gebonden zijn aan de schooldagen en ik op zaterdag ook werk maar heel soms hebben we mazzel. We werden uitgenodigd in Metslawier bij Binneninn. De kids hadden door de week een dagje vrij dus wij zagen onze kans schoon. Hop koffers pakken en in de auto. Aangezien wij in Drachten wonen waren we er al met zo’n 45 minuutjes. De eigenaars beloofden dat het een bijzondere locatie zou zijn maar we waren niet voorbereid op wat we daadwerkelijk aantroffen….

Binneninn

Afkomstig uit de Achterhoek vestigden Bianca Waamelink en Edword ten Barge zich in 1995 in Friesland. Na diverse omzwervingen binnen Friesland kochten ze in 1999 uiteindelijk een prachtige oude landbouwschool in Metslawier. Metslawier ligt voor velen aan het eind van de wereld. Het ligt zo’n 10 km vanaf Dokkum net onder de Waddenzee. Een prachtige landelijke omgeving waar je je echt in een andere wereld waant wanneer je uit de drukte komt. Het duo heeft een geweldige creatieve achtergrond. Bianca is meubelontwerpster en Edword interieurbouwer. Een gouden interieur duo vooral wanneer je van een schoolgebouw een woning moet gaan maken. Alles moest ontworpen worden, enorme schoollokalen moesten leefruimtes worden.

Het runnen van een B&B kwam later aan de orde. 7 Jaar geleden werd de loods op het terrein erbij gekocht en hier zijn 4 appartementen in gemaakt. De 5e is in het verlengde van het hoofdgebouw. Het pand heeft inmiddels 5 appartementen voor in totaal 25 gasten en 1 familiehuis voor 12 gasten. Helemaal leuk om met je gezinnetje een appartement te huren of juist met meerdere families naast elkaar het weekend door te brengen.

       

Ons appartement

Van buitenaf ziet er het allemaal al heel gezellig uit. Met een leuke tuin vol kinderspeelgoed, mooi veel speelruimte om de deur en diverse dieren waren mijn kids al helemaal tevreden. We vonden het meteen al prachtig…tot we ons enorme appartement binnen kwamen. ‘MAM verkoop ons huis maar…..we gaan HIER wonen’ riep mijn dochter. Allemachtig wat was dit mooi. Zo ontzettend mooi ingericht, zo stijlvol, zo bijzonder. We raakten er niet over uitgesproken. Overal is over nagedacht. Elk hoekje is een plaatje op zich.

Wij sliepen in het 5e appartement wat normaliter voor 6 personen is. Beneden vind je een zeer ruime woonkamer met heerlijke banken. Beneden is ook een slaapkamer met 4 bedden. De ruimte is erg groot en super ruim dus ook leuk voor kids om in te spelen. Boven vind je de ‘master bedroom’ of in mijn geval….Het enorme bed wat onmiddellijk door mijn dochter ingepikt werd… Een enorme ruimte met veel licht. De badkamer is mooi en incl. douche en toilet.

   

   

Gemeenschappelijke ruimte

Koken, tv kijken en entertainen doe je in de gemeenschappelijke ruimte. Deze aangrenzende ruimte bevat een prachtige grote volledig ingerichte keuken waar iedereen mag koken. Elk appartement heeft een eigen koelkast. Er is altijd een basisvoorraad koffie en thee en je vindt er de meest gebruikte kruiden voor het koken. De ruimte eraan vast is de ruimte waar je kunt tv kijken (er zijn geen tv’s in de appartementen), waar veel speelgoed te vinden is en lekkere grote tafels om aan te eten of spelletjes te doen. Vooral in de zomerperiode is het er gezellig en is het echt een ontmoetingsruimte. Ook deze ruimte is zo ontzettend mooi ingericht.

   

   

Buiten

Buiten vind je een fijn ruim grasveld met voldoende zitjes om te relaxen. Verder is er een grote ruimte om het pand heen waar kids heen en weer kunnen crossen op skelters, fietsjes en meer. Heerlijke hangmatten hangen tussen de bomen en een schommel van een autoband zorgt voor wat swing plezier. Naast het pand vind je de stalling en een bak waar 2 paarden en een pony veelal vertoeven als ze niet in de wei staan. Verder zijn er de 2 geiten en kippetjes. Oh en vergeet de hond niet!
De omgeving is super rustig dus je kunt echt goed tot rust komen. Mocht je toch meer actie willen dan is er voldoende in de omgeving te doen. Ga gezellig naar Dokkum, ga paardrijden, wandelen, fietsen maar natuurlijk mag je 1 ding niet missen. De Wadden! De Waddenzee is elke dag van het jaar prachtig.

   

    

Wadlopen

Om ons uitje af te sluiten konden we natuurlijk een bezoekje aan de Waddenzee niet overslaan. We melden ons in Paesens. Vanuit hier organiseert Sichting Oan ‘e dyk 365 dagen per jaar wadlopen, excursies en rondritten. Dagelijks kun je hier kiezen uit een zwerftocht Zoutkamperlaag, Schone schoentocht, middeleeuws arrangement of een waddenexcursie. Harm Jan Wilbrink, onze wadloopgids,  wachtte ons hier op. We liepen een tocht die geschikt was voor kinderen. Aangezien mijn jongste nog maar 6 is was ik erg benieuwd of het hem goed ging lukken zonder dat hij tot zijn nek in de derrie zat.

Harm Jan nam ons mee over de dijk en meteen waren we in een hele andere wereld. Wat is het wad toch prachtig mooi. Met Harm Jan hebben we ruim een uur gelopen, heel ver het wad op. We zijn op zoek gegaan naar krabbetjes, mosselbanken, pieren, hebben zeekraal geproefd en genoten van de omgeving. De kids konden Harm Jan van alles vragen wat het extra leuk en veilig maakte. Het was was in dit gebied ontzettend goed begaanbaar. Mijn zoon is maar 1x even zijn schoen kwijtgeraakt maar verder geen bijzondere situaties. Een jaar eerder liep ik meer op hoogte van Groningen op het wad maar daar zat je meteen tot je knieën in. Het maakt dit gebied daarom erg leuk om ook met kids naar toe te gaan.

Harm Jan loopt alle dagen van de week over het wad. Je kunt op de site het programma vinden van de diverse tochten en tijden. Heb je geen geschikte schoenen of bedenk je spontaan een wandeling te gaan maken? Schoenen kun je hier huren dus dat probleem is snel opgelost. Nog een activiteit er achteraan? Wat dacht je van een mooi kunstwerk kleien met klei van het wad. Of een maaltijd bereiden met ingrediënten gevonden op het wad. Liever geen vieze schoenen? Dan kun je ook voor een wandeling langs historische hoogtepunten doen. Kortom genoeg te doen en met Harm Jan aan je zijde ben je altijd voorzien van goed en gezellig gezelschap.

Onze totaalervaring

Wij zijn in totaal maar 1 nachtje weg geweest maar wat een geweldige ervaring. De kinderen hebben genoten. Waar thuis gevochten wordt om de tablet en ze steeds niet weten wat te doen hebben ze hier ontzettend veel gespeeld. Geen gezeur, geen gedoe, gewoon lekker buiten en je heerlijk vermaken. De omgeving is echt prachtig. We hebben ook een kijkje in de andere appartementen genomen. Die zijn net zo bijzonder al de rest van de inrichting. Elk met een andere sfeer inclusief  bedstee! De sfeer is gemoedelijk en ontspannen. Een perfecte plek om heerlijk tot rust te komen maar wel met voldoende te doen mocht je toch meer actie willen. Bianca betrok de kids bij het halen van de paardjes, het voeren van de geiten en het verzamelen van verse eitjes. We voelden ons zeer welkom. De kids (en ik) willen zeker snel weer terug.

Het wad was geweldig. Zo mooi en super gezellig met Harm Jan. Een fijne gids die je echt de ins en outs van het was kan laten ervaren. Echt iets wat je moet doen als je in deze omgeving bent. Hij biedt vele mogelijkheden dus voor iedereen is er wel iets geschiktst.

Al met al fantastische dagen. Ik bedank dan ook Bianca en Harm Jan voor deze ervaring die we mochten hebben en de kids en ik hopen dan ook dat we lezers hebben overtuigd om naar ‘ons Friesland’ te komen en dan zeker ook deze 2 locaties te bezoeken want ze zijn het dubbel en dwars waard!

       

 

Laat een reactie achter